5. dec, 2016

Tekst

Ook om de gedachte te weerlegen als zou ik mijn planken uitsluitend vullen met kringloopse aankopen, dit monument der Nederlandse poëzie van 1900 tot nu. Niet minder dan 1345 bladzijden met gedichten vullen dit in september 2016 door Prometheus uitgegeven boek.

Toen ik het bij mijn wekelijkse bezoek aan een van mijn favoriete boekhandels het op de plank zag staan werd ik onweerstaanbaar aangetrokken, als poëzieliefhebber wordt je sowieso niet verwend, pakte het en bladerde het door ( daar kan geen webwinkel aan tippen),  zette het weer terug en liep door. Maar een paar passen verder toch weer terug.... verdomme ik moet het hebben, dat nieuwe overhemd kan nog wel een maandje wachte.

De bloemlezer van dit momumentale werk is Ilja Leonard Pjeijffer, dichter en prozaist. Geboren op 17 januari 1968 te Rijswijk en tegenwoordig wonende in Genua. Zijn thema in zijn schrijven omschrijft hi zelf ergens als "het barre, bange oord dat werkelijkheid heet" De manier waarop hij in Genua terecht is gekomen is wel een mooi verhaal. Na een opmerking tijdens een avondje in een Leidse kroeg in 2008 plande hij met zijn vriendin een gezamenlijke fietstocht naar Rome, hij moest daarvoor op het laatste moment nog even een Batavus aanschaffen. Rome werd gehaald en op de terugweg kwam hij in Genua en daar is hij eigenlijk nooit meer weggegaan. Hij schreef er, buiten al zijn andere werk, de roman Superba die verteld over de stad, de inwoners en zijn eigen leven. Het is een mengeling van feit en fictie.

Het was niet gemakkelijk om iets uit te kiezen en waarschijnlijk vind u de keuze wel wat verrassend... maar ik heb gekozen voor een gedicht van Cees Buddingh' ( 1918 - 1985 ) de meeste lezers zullen hem nog wel kennen.

 

ONE O' CLOCK JUMP

 

Bind een steen om je hals,

De maan voor je ogen:

De nacht is te groot

Om alleen te zijn.

 

Een vis verschiet

In het stuurloze water.

De oever breekt af

Als marsmuziek.

 

Waar de spiegel zich sluit

Over de bevende schaduw,

Drijft een kinderklomp

Met een vuurrood zeil.